diumenge, 21 de desembre de 2008


HA FALTAT ROBERT I. BURNS

El senyor que teniu a la imatge s'anomenava (i parle en passat perquè ha mort fa poc) Robert I. Burns. Era sacerdot i va nàixer a San Francisco, als EUA. Vés tu per on a aquest home, que va nàixer tan lluny, li va donar per dedicar la seua vida a investigar a uns éssers realment sorprenents i estranys, els valencians. De fet, ens va dedicar tota la seua vida com a investigador, vida en la qual s'inclouen obres com Jaume I and the valencians of the XIII Century (1981), Colonialisme medieval (1987), Moros, cristians i jueus (1987) Diplomatarium Regni Valentiae (1988) Societat i documentació (1989), Los mundos de Alfonso el Sabio y Jaime el Conquistador (1990) o El papel de Xàtiva (1999).
Però sens dubte l'obra que el va fer més famós va ser la seua monumental The crusade kingdom of Valencia, llibre en el qual Burns definia l'antic regne de València, el que Jaume I va incorporar a la Cristiandat com un regne "croat", és a dir, un lloc on arribaren persones de molts llocs d'Europa seguint la promesa de benedicció i salvació que corresponia a aquell que ajudava a alliberar un territori de la fe musulmana i tornar-lo a la fe de Crist.
Per desgràcia, els valencians continuem sent tan ignorants de la nostra pròpia història que han de ser persones de fora els qui, en moltes ocasions, ens criden l'atenció sobre la nostra pròpia riquesa cultural, i quan un home com Burns ho fa ni tan sols li dediquem reconeixement. Als informatius de les cadenes valencianes, la mort de Burns no ha merescut ni un minut de temps, però el seu llegat perviurà. Descanse
en pau.

Cap comentari: