divendres, 13 de novembre del 2009

FRANCESC EIXIMENIS (1409-2009) - VILAWEB

Eiximenis internacional

La Universitat de Girona fa el primer congrés internacional dedicat al pensador Francesc Eiximenis

Imatge gran de la noticia

En ocasió dels sis-cents anys de la mort del pensador i escriptor franciscà Francesc Eiximenis (Girona, 1330 - Perpinyà, 1409), aquests dies es fa el I Congrés Internacional dedicat a la seva vida i obra. És organitzat per l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes (ILCC) de la Universitat de Girona, organisme responsable de l'edició de les Obres Completes. Els historiadors el consideren un dels autors més notables de la literatura europea medieval.

Nascut a Girona, es va fer franciscà i va estudiar en unes quantes universitats europees abans d'exercir de docent a Lleida i a Barcelona. El 1384 es va traslladar a València, on va viure fins pocs anys abans de la mort, quan el papa Benet XIII el va nomenar bisbe d'Elna i patriarca de Jerusalem. Eiximenis va escriure molt i variadament, i és una referència obligada en àmbits com la cultura, l'economia, la història, la moral i la vida quotidiana a la Corona d'Aragó.

Va escriure en català i en llatí. Entre les seves obres hi ha 'Llibre de les dones', 'Scala Dei', 'Llibre dels àngels', 'Vida de Jesucrist' i la seva obra capital, 'Lo Crestià' (que inclou al llibre dotzè el tractat Regiment de la cosa pública, que li van encarregar els jurats de la ciutat de València).

Segons els especialistes, el pensament polític, les observacions sociològiques, les anotacions profètiques, els continguts teològics i enciclopèdics, la riquesa de la llengua o la magnitud de la transmissió manuscrita i impresa converteixen Eiximenis en un autor del màxim interès entots els camps del saber històric de l'edat mitjana. Faran aportacions en aquests àmbits medievalistes d'universitats i acadèmies de tot arreu: Jaume de Puig del IEC; Paolo Evangelisti de la Universitat de Trieste; Albert G. Hauf de la Universitat de València; Robert E. Lerner de la Universitat de Northwestern; Xavier Renedo de l'ILCC; Damien Ruiz de la Universitat de París X-Nanterre; Francesco Santi de la Universitat de Lecce, i Curt Wittlin de la Universitat de Saskatchewan.

La voluntat del congrés és de consolidar l'estudi del patrimoni bibliogràfic i cultural d'Eiximenis, que avui encara es troba en un estadi inicial, i d'ajudar a coordinar una xarxa d'investigadors. El comitè científic que avala el congrés és format pels especialistes Stefano Asperti (Universitat Roma-La Sapienza), Lola Badia (Universitat de Barcelona), Pedro M. Cátedra (Universitat de Salamanca), Francesc M. Gimeno Blay (Universitat de València) i Gian-Luca Potestà (Universitat Cattolica del Sacro Cuore).

+ Web del Congrés Internacional Francesc Eiximenis sis-cents anys (1409-2009).
+ Francesc Eiximenis a la Viquipèdia; a l'espai LletrA de la UOC; a l'AELC, i a la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives.
+ Més informació: VilaWeb Lletres.

1 comentari:

Marta ha dit...

Espero que a partir d'ara les seves obres arribin al gran públic, és una pena que només hi tinguin accés les ments selectes.